U bevindt zich hier: Agenda » Details

Toon Event Detail

RVO-webinar: Exportkansen pakken voor de Nederlandse technologie- en metaalsector
donderdag 8 december '22
tot en met
donderdag 8 december '22


Veel onbenut exportpotentieel in de metaalsector

Uit onderzoek van Ecorys blijkt dat bedrijven in de technologie- en metaalsector nog veel exportkansen laten liggen. Daarom organiseert RVO, met medewerking van Koninklijke Metaalunie en FME, op donderdag 8 december van 11:00 tot 12:00 uur een webinar over de mogelijkheden voor bedrijven om hun exportpotentieel te benutten. Tijdens dit webinar wordt toegelicht hoe zij kosteloos een boost kunnen geven aan hun exportambities door deel te nemen aan het EU-Handelsprogramma.

Paul Verlinden (beleidssecretaris internationaal ondernemer) treedt namens Metaalunie op als panellid. Hij moedigt deelname aan het webinar en het EU-Handelsprogramma van harte aan: “Het is hoe dan ook belangrijk om continue te blijven investeren in het verkennen van nieuwe afzetmarkten, individueel of in sectorverband.”


Brexit biedt exportkansen binnen én buiten Europa
Onderzoeksbureau Ecorys deed in opdracht van RVO onderzoek naar wat de effecten van Brexit zijn op Nederlandse bedrijven en hun exportpotentieel. Daaruit blijkt nu dat door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU juist nieuwe exportkansen zijn ontstaan in andere landen. Daar is namelijk de import vanuit het VK afgenomen na Brexit.

De studie van Ecorys laat onder andere zien dat er voor metaal en machinebouw veel onbenut exportpotentieel ligt in Europa. Alleen al Duitsland, Frankrijk en Italië bieden meer dan € 4,5 mld aan onbenut exportpotentieel voor machinebouw (HS sector Machinery) en voor metaal (HS sectoren Ferrous metals, other metals, metal product) meer dan € 1,7 mld. Buiten Europa biedt de USA bijna 1,2 mld aan exportpotentieel voor machinebouw en zijn er in Turkije en Azië kansen voor metaal (diverse sectoren).

Bundelen van krachten
Verlinden gaat tijdens het webinar in op het belang van het blijven verkennen van nieuwe markten in sectoraal verband. Hij bespreekt samen met Maurice van Rijn (klantadviseur) van RVO en Cordula van Klink (manager innovatie & internationaal) van FME hoe de sectoren exportkansen kunnen herkennen, deze optimaal kunnen benutten en hoe zij hun netwerk kunnen uitbreiden. Verlinden: “Het is goed om krachten te bundelen, om samen te zorgen voor een toekomstbestendige industrie. Daar draagt het EU-Handelsprogramma ook aan bij.”

Over het EU-Handelsprogramma
Het EU-Handelsprogramma is er voor bedrijven die al een handelsrelatie hebben met het Verenigd Koninkrijk en door Brexit te maken hebben (gehad) met handelsbelemmeringen. Deelnemers krijgen tot eind 2023 de mogelijkheid om op kosten van het programma - zonder verplichtingen - inzicht te krijgen in nieuwe afzetmarkten, zodat zij minder afhankelijk worden van de handel met het VK. Het aanbod bestaat onder meer uit gratis trainingen, deelname aan internationale beurzen en handelsmissies en de mogelijkheid om te netwerken.

Aanmelden voor het gratis webinar
U kunt zich tot 8 december 10:00 uur online aanmelden voor het webinar via Webinar EU-Handelsprogramma: Exportkansen pakken voor de Nederlandse technologie- en metaalsector (rvo.nl) ).
Prijs:
Locatie:
Beschikbare plekken:
Bijlage

Direct inschrijven

RVO-webinar: Exportkansen pakken voor de Nederlandse technologie- en metaalsector, do 8 dec '22
  • Nog plekken beschikbaar

Reeds ingeschreven