U bevindt zich hier: Agenda » Details

Toon Event Detail

Hoe kom ik aan personeel? Nieuwe manieren van instroom: ervaringen van ondernemers
donderdag 30 januari '20
tot en met
donderdag 30 januari '20

Nu het werk in de bouw, metaal-, installatie- en elektrotechniek aantrekt, kom je mensen tekort. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. De traditionele vijver is leeg en de personeelstekorten verdwijnen niet vanzelf. Een van de oplossingen is zij-instroom, maar dat vraagt wat. Het Servicepunt Techniek (SPT) Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek nodigt je graag uit voor een bijeenkomst over dit onderwerp. Laat je inspireren door ervaringen van collega’s!

Tijdens deze bijeenkomst krijg je de gelegenheid om met twee ondernemers die ervaring hebben met zij-instroom in gesprek te gaan. Ook de werknemer/zij-instromer is aanwezig. Hoe hebben deze ondernemers het aangepakt? Wat komt erbij kijken? Wat heb je nodig? Wat betekent deze baan voor de werknemer? Wat heeft hij/zij ervoor moeten doen? Je wordt meegenomen langs valkuilen, maar we delen ook de successen. We proberen vooroordelen weg te nemen en laten je vooral de vele mogelijkheden voor jouw bedrijf zien.

Zij-instroom wordt vaak geassocieerd met vluchtelingen en statushouders. Maar het SPT ziet het breder, namelijk als niet-traditionele instroom. Hiermee bedoelen we mannen en vrouwen met een niet-technische opleiding en werkervaring die interesse hebben in de techniek. Bijvoorbeeld havisten, uitval vanuit niet-technische mbo-opleidingen of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar ook mensen die uit niet-kansrijke sectoren komen, zoals administratie, verzekeringen en banken.

Daarnaast is er ook nog een andere aspect, namelijk Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Door te werken met zij-instromers geef je ook aan dit aspect invulling. Geef mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook een kans en werk mee aan een inclusieve arbeidsmarkt.

Programma
15.30 - 16.00 uur: Inloop
16.00 - 16.15 uur: Opening door ing. O. Ebens, voorzitter SPT
16.15 - 17.30 uur: In gesprek met: Schipper & Roeken Installateurs B.V. en Bloemendal Bouw B.V.

Er zijn 2 parallelsessies van circa 25 minuten; je bezoekt beiden.
17.30 - 18.00 uur: Enkele bevindingen en verwijzingen per sector
18.00 - 19.30 uur: Borrel en buffet

Aanmelding/contact
Wil je je aanmelden of heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Okko Ebens, ebens@metaalunie.nl. Deelname is kosteloos. 
Tot twee dagen van tevoren kan je kosteloos afmelden. In andere gevallen brengen wij € 50,- onkosten in rekening.

Over het Servicepunt Techniek Utrecht, Amersfoort en Gooi en Vechtstreek
14 partijen in de metaal-, installatie- en bouwtechniek hebben samen afspraken gemaakt om de problemen op de regionale arbeidsmarkt aan te pakken. Zij vormen sinds 2018 samen het Servicepunt Techniek Utrecht, Gooi & Vechtstreek.

De arbeidsmarkt in deze regio kent namelijk een steeds grotere mismatch. In het afgelopen jaar zijn er ruim 105.000 vacatures ontstaan, 8.700 per maand. Binnen de ICT-, technische- en bouwsector zijn de problemen het grootst. Ondanks dat er ruim 22.000 mensen ingeschreven staan, passen zij niet op de vacatures. Binnen de techniek gaat het om beroepen als onderhoudsmonteur, CNC-verspaner, elektricien, loodgieter, ontwerper/constructeur en werkvoorbereider-calculator. Ook in de bouw treden knelpunten op. Door het aantrekken van de sector is er meer vraag naar vakmensen, zoals metselaars en timmermannen. Aan de andere kant zijn er mensen die steeds moeilijker een baan vinden zoals ouderen, mensen met een administratieve opleiding, laagopgeleiden. Ook de instroom van potentiële nieuwe vakmensen op het vmbo en mbo loopt elk jaar verder terug.
Dit was voor de technische sectoren de aanleiding om de handen ineen te slaan. Met dit initiatief willen ze concreet vraag en aanbod bij elkaar brengen door het matchen van vacatures en kandidaten. Daarnaast willen partijen scholingsprojecten opzetten om nieuwe doelgroepen, zoals statushouders, in te laten stromen bij de bedrijven.

Prijs:
Locatie: De Soester Duinen, Soesterbergsestraat 188, 3768 MD Soest
Beschikbare plekken:
Bijlage

Direct inschrijven

Hoe kom ik aan personeel? Nieuwe manieren van instroom: ervaringen van ondernemers, do 30 jan '20
  • Nog plekken beschikbaar

Reeds ingeschreven